Garden designers dream of commisions like this. The clients, both keen gardeners, wanted a front garden to complement their picture-perfect thatched Devon Long House situated a stone's throw from the Teign Estuary in Shaldon, near Newton Abbot, Devon.

 

Although  cottage garden was the planting theme our brief was to make the garden as low maintenance as possible (our clients have a large rear garden to tend) whilst still providing plenty of summer colour and interest. Also, like all front gardens, we felt the planting should look presentable, fragrant and inviting during the winter.

 

The garden design is simple - a grey sandstone path leading from the road gate to the front door is intersected, almost at a right angle, by a criss-cross granite sett and gravel path. Two sandstone featue circles surrounded by granite setts provide a focus to either side of the garden and one has a basketweave brick paved seating area off it.

 

The 'after' photographs, which were taken soon after planting, show the box planting, which will be clipped to form a low hedge to frame the cottage garden planting.

A  cottage garden in Shaldon, near Newton Abbot, Devon

The garden before The garden after f top gate

THE HARD LANDSCAPING IS FINISHED

BEFORE

JUST AFTER PLANTING

Evans 2

THREE MONTHS LATER

June

A HOT JULY DAY A FEW MONTHS ON

Welcome Page Back To Gardens Back To Gardens